Marcel en Esther trotse eigenaren MATCH

Wie zijn wij en waarom doen wij wat we doen

Wij zijn Marcel en Esther van Dongen, wij zijn de trotse eigenaren van MATCH (Martial Arts Training Center Holland). We leerden elkaar kennen via een gedeelde interesse in Filipino Martial Arts. Je zou kunnen zeggen dat deze dynamische vorm van Martial Arts een rode draad is door ons leven. Een passie die is uitgegroeid van een hobby tot een complete levensstijl. Het vormt de basis van onze sportschool waar wij lessen verzorgen is Eskrima (Filipino martial arts) en Jeet kune do (de vechtsport die Bruce Lee met al zijn kennis ontwikkelde). 

Voorkomen is beter dan genezen!

Persoonlijk worden wij niet goed van mensen die vinden dat ze het recht hebben om andere mensen aan te vallen.

En toch gebeurt het, helaas kunnen we daar niets aan veranderen. Wat we wel kunnen doen, is kennis delen, tips over hoe jij jezelf kunt beschermen in bedreigende, beangstigende situaties. 


Om deze reden hebben we het e-book "Voorkomen is beter dan genezen" ontwikkeld. Hierin geven we je een stappen plan waarmee jij direct het verschil kunt maken als het er op aankomt. Ons doel is om zoveel mogelijk kennis te delen over hoe je kunt voorkomen dat jij in een situatie komt dat je jezelf moet verdedigen. 


Marcel en Esther

Dit zijn wij

Marcel van Dongen

Ik wil laten zien dat vechtsport niet alleen belangrijk is, maar vooral ook leuk

Sporten is gezond, dat weet iedereen. Omdat ik zelf ben geboren met één long en een hart en lever die aan de verkeerde kant zitten vonden mijn ouders en huisarts het belangrijk dat ik ging sporten en zo werkte aan een fysiek sterk lichaam. Zo kwam ik op 8 jarige leeftijd in de wereld van Martial arts, ik begon met Judo, dit is in mijn ogen de perfecte basis voor iedereen, alleen al omdat je leert valbreken. Iets waar je heel je leven profijt van hebt. Daarna volgenden Jiu Jitsu en Shoot fighting. Toen ik kennis maakte met Jeet kune do en Filipino Martial Arts viel alles samen. Het was de perfecte aanvulling op alles wat ik tot dan toe had geleerd en deze kennis wilde ik met iedereen delen. Door de jaren heen heb ik meer dan 1.000 mensen mogen trainen in mijn sportschool MATCH en internationale seminars. 

Esther van Dongen

Doe iets wat je leuk vindt, dat is goed voor je mindset en je zelfvertrouwen

Als ik vertel over onze sportschool hoor ik vaak: "Jij zal wel goed kunnen vechten. Jij hoeft niet bang te zijn als je over straat loopt. Wat is nou de beste zelfverdedigingsport?"

In mijn beleving is de beste vorm van zelfverdediging juist dat je voorkomt dat je jezelf moet verdedigen. Het is geen spelletje het is een vorm van overleven, je doet die vanuit noodzaak, er zijn geen regels zoals dat bij een vechtsport. Of je nou een vechtsport gaat beoefenen om meer zelfvertrouwen te krijgen, als uitlaatklep, om conditie of om kracht op te bouwen. Het is belangrijk, dat je er energie van krijgt. Als jij iets doet wat je leuk vindt dan draagt dat bij aan een positieve mindset, het zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit en dat is goed voor je zelfvertrouwen. Het zorgt ervoor dat je letterlijk minder kwetsbaar bent en dat maakt je weerbaarder. Natuurlijk helpt het wel om te weten wat je kunt doen als je jezelf fysiek moet verdedigen, of hoe je het kunt voorkomen en daar helpt een vechtsport bij.  

Wat anderen zeggen

testimonial FMA online training

"Martijn


Ik heb de train de trainer eskrima gevolgd bij MATCH. Deze opleiding is op locatie, maar ook online te volgen. Ik heb vanwege mijn werk en afstand voor het laatste gekozen. Ik kan alleen maar vol lof zijn over deze opleiding. Voordat ik ging starten heb ik telefonisch contact gehad met Marcel en Esther. Hun enthousiasme sloeg direct over op mij en heeft mij dus erg gemotiveerd. De online lessen zijn gedetailleerd en gestructureerd. Er zit een rode lijn in alle lessen van bijvoorbeeld stok, naar dubbelstok, espada y daga en naar empty hand. De lessen worden geleidelijk aangeboden, zodat je je goed kan richten op bepaalde onderdelen en daarvoor de tijd kan nemen. Ik heb filmpjes van mijn ontwikkeling gestuurd en kreeg daar feedback op. Marcel en Esther hebben zelf ook nog filmpjes opgenomen om het voor te doen en uitleg te geven. Daarnaast is er ook nog een Q&A, waar ik en andere (oud) deelnemers aan deel hebben genomen. Op deze manier kon je lessen bespreken en bijvoorbeeld ook waar je tegen aanliep. Aan het einde van de lessen kan je examen doen. Ik heb dit gedaan tijdens het trainingsweekend van MATCH, wat trouwens erg leuk was. Ik ben er trots op dat ik het heb afgerond en erg dankbaar hoe Marcel en Esther mij begeleidt hebben. Ik denk ook dat het enthousiasme van mij en van hen een versterkende werking had op elkaar. Voor mensen, die net als ik beperkt zijn qua werk en afstand of gewoon liever op afstand willen leren (ivm corona) en die mogelijk twijfelen of een online variant goed werkt, dan kan ik volmondig JA zeggen. Het smaakt ook naar meer👊


"Jeffrey


Tijdens de corona lockdown zocht ik naar een manier om betekenisvol met beweging bezig te zijn en een indoor passie te (her)vinden. Ik moest daarbij terugdenken aan de Jeet Kune Do groepslessen die ik in een ver verleden in Waalwijk bij Marcel had gevolgd. Ik vond het toen erg leuk, maar ik maakte me wijs dat ik met enkel een volleybalverleden en wat lesjes Wing Chun niet zo goed kon meekomen met de andere leerlingen, die doorgaans al ervaren vechtsporters waren. Dus wat deed ik? Ik stopte ermee, met het slappe excuus dat ik het te druk had. Na in 2014 een wake-up call te hebben gehad in de vorm van een zwaar hartinfarct, bleek echte intensieve inspanning voor mij met 18% verminderde hartfunctie geen echte optie meer. Toch wilde ik wel blijven bewegen, want op zich ben ik fysiek nog best sterk. Omdat JKD me bleef trekken ben ik na het afsluiten van een abonnement op het MATCH platform in januari 2021 begonnen met wekelijkse privélessen JKD in Waalwijk van 1,5 uur, corona proof uiteraard. Ook heb ik een wooden dummy aangeschaft om thuis op te kunnen oefenen. Deze privé train the trainer lessen JKD en de persoonlijke aandacht met engelengeduld van Marcel, waarin mij step by step de kunst van de JKD wordt bijgebracht brengen mij veel plezier en maken mij een gelukkiger mens. Bedankt, Marcel, voor jouw Geduld, for letting me in as (private) member of the club en het (her)beleven van de mooie kunst die JKD heet.


Testimonial online challenge Eskrima

"Margret


Een paar weken geleden kwamen Marcel en Esther met het idee om een body workout te doen. Deze is te volgen via het online platform. Onze zoon (10 jaar) zit al een tijdje op Eskrima en gaf aan dat hij daar wel aan mee wilde doen. Helemaal prima toch! Moeders werd toegevoegd aan de groepsapp, zodat zoonlief op de hoogte gehouden kon worden van de informatie verstrekking en het delen van ervaringen. Doordat de opbouw van de workout zo duidelijk is, ben ik ook mee gaan doen samen met mijn zoon. En ja hoor.....ik ben ook "besmet" met deze leuke sport. Wat ik zo goed vind is dat iedere work out zodanig is opgezet, dat het net lijkt of je naast Marcel staat. Ook wordt het vanuit verschillende zijden getoond, waardoor je goed kunt zien hoe de bewegingen zijn opgebouwd. Het begint met simpele bewegingen en wordt langzaam aan moeilijker. Dus ook voor beginners zoals ik, is het goed te volgen. Zelf heb ik de app steeds geopend op mijn telefoon en heb dan geoefend in de kamer. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je een vorm kunt lopen aan de hand van de gevolgde workouts. Afgelopen zaterdag heb ik deze vorm geoefend samen met ervaren Eskrima beoefenaars. Dat voelde toch wel heel vet om dan als beginner al redelijk goed mee te kunnen doen 🙂. Ik ben zeker van plan om door te gaan met Eskrima. Op naar een volgende Eskrima uitdaging!


Copyright MATCH